Asumisturvallisuus

Yleistä

Tänä päivinä asukkaiden on tärkeää seurata, mitä yhtiössä tapahtuu, sillä murrot ja ilkivalta ovat jatkuvasti kasvussa. Niinpä häiriön aiheuttaja kannattaa aina selvittää, mikäli yhtiön alueella tai tiloissa havaitaan normaalista poikkeavaa toimintaa.

Omaa turvallisuutta ei kuitenkaan pidä vaarantaa. Porraskäytäviin tai muihin tiloihin ei myöskään saa laskea tuntemattomia henkilöitä. Murtomiehiä ym. häiriön aiheuttajia ei kannata itse ryhtyä pidättämään, vaan paikalle on syytä kutsua poliisi.

Lisäksi on hyvää muistaa, että yhteinen asuminen on erilaista kuin omakotitaloasuminen. Asumisesta aiheutuu aina ääntä ja liikehdintää, joten naapureista kuuluva ääni on yleensä tahattomasti aiheutettua.

Palovaroittimet

Hanki palovaroitin! Se haistaa savun ja antaa aikaa pelastautua.
Asukas on vastuussa huoneistonsa palovaroittimien hankinnasta ja toimivuudesta.

Kivitalossakin palaa

Tulipalo alkaa useimmiten huoneiston sisusteista, jotka syttyvät yhtä herkästi niin puu- kuin kivitalossakin. Palovaroitin on yhtä tarpeellinen kerrostalossa kuin omakoti – ja rivitalossa.

Varo savua

Savu on varma merkki alkaneesta tulipalosta. Savu on myös suurin vaaratekijä. Tainuttava, tappava savu voi täyttää huonetilan parissa kolmessa minuutissa – ilman ennakkovaroitusta. Nukkuessasi voit menehtyä savuun heräämättä.

Palovaroitin voi pelastaa henkesi

Hanki savun haistava palovaroitin. Se tunnistaa savun, hälyttää ja antaa aikaa pelastua.

Opeta myös lapset tunnistamaan varoittimen ääni. Neuvo miten varoittimen piipatessa pitää toimia.

Toimiva paikka palovaroittimelle on katto

Sijoita palovaroitin kattoon, keskelle huonetta tai vuoteen yläpuolelle, mieluiten tilan korkeimpaan kohtaan. Katso, että varoittimen ympärille jää 50 cm vapaata tilaa joka suuntaan. Alä sijoita palovaroitinta keittiöön tai muihin tiloihin, joissa ruuanlaitosta tai muusta työskentelystä syntyvä käry voi aiheuttaa turhia hälytyksiä.

Sijoita palovaroittimesi viisaasti

Jo yksi palovaroitin voi pelastaa henkesi. Sijoita se niin, että kuulet hälytysäänen myös makuuhuoneeseen. Paras ratkaisu on,että varustat kaikki makuuhuoneet palovaroittimin. Mikäli asunnossasi on kaksi tai useampia kerroksia, sijoita palovaroittimia jokaiseen kerrokseen. Parhaan turvan takaavat tällöin sarjaan kytkettävät palovaroittimet; kun yksi niistä haistaa savua, hälyttävät kaikki varoittimet yhtäaikaa.Joskin varoitin joka hälyttää pitää löytää ennenkuin muut palovaroittimet hiljenevät.

Hanki palovaroitin kodin lisäksi myös mökille, asuntovaunuun ja veneeseen.

Matkapalovaroitin suojaa sinua lomakohteessa, jossa paloturvallisuustaso ei ehkä ole suomalaisen veroinen.

Palovaroitin on halpa henkivartija

Noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huoltoohjeita. Palovaroittimen voi kiinnittää kattoon ruuvein tai jopa tarralla.

Testaa varoittimen toiminta

Tarkista säännöllisesti palovaroittimesi toiminta nappia painamalla. Palovaroitin ilmoittaa itse pariston tehon loppumisesta toistuvalla lyhyellä äänimerkillä: pip…pip…pip. Vaihda paristo välittömästi uuteen. Mikäli palovaroittimesi reagoi ruuankäryihin, tuuleta tilaa, jolloin varoitin lakkaa hälyttämästä. Älä poista ensimmäiseksi paristoa.

Palovaroitin ilman paristoa tai kaapissa lojumassa ei ole henkivartija.

Valitse luetteloitu palovaroitin

Luetteloidussa palovaroittimessa on merkintä SM tai SPEK ja numerosarja. Palovaroittimia myyvät mm tavaratalot, marketit, rauta- ja sähkötarvikeliikkeet. Lisätietoja saat pelastusviranomaisilta.

Hädän sattuessa

Yleinen hätänumero on 112, josta voit soittaa paikalle paloauton, sairaankuljetuksen tai poliisin.

Vesi-, viemäri-, lämmitys- ja sähkölaitevioista ilmoitetaan huoltoyhtiölle, jonka puhelinnumero löytyy porraskäytävien ilmoitustauluilta.